Internetā bieži klejo saraksti ar “superēdieniem”, kas ikvienam būtu jāiekļauj savā uzturā. Tomēr ne visi no šiem produktiem ir piemēroti cilvēkiem ar diabētu. Esam sagatavojuši savu - diabētam piemērotu - sarakstu ar ēdieniem, kas lieliski papildinās ikdienas ēdienkarti.
Sarakstā iekļautajiem ēdieniem piemīt zems glikēmiskais indekss (GI) un tie ir bagāti ar uzturvielām, kuru nereti trūkst tipiskai Rietumu diētai:• kalciju,• kāliju,• šķiedrvielām,• magniju,• vitamīniem A (kā karotinoīdi), C un E.
Atceries! Visu ar mēru - šos ēdienus savās ēdienreizēs/uzturā iekļauj atbilstošā daudzumā!
PupiņasSarkanās, baltās, brūnās vai sviesta - jebkuras pupiņas, ko iekļausi savā uzturā, ir bagātas ar olbaltumvielām, šķiedrvielām, magniju un kāliju, uzturvērtības skalā gozējoties pirmajās vietās! Lai gan pupiņas tiek uzskatītas par cieti saturošiem dārzeņiem, apēdot vien 30 g, organisms tiek nodrošināts ar tādu pašu daudzumu olbaltumvielu, kā apēdot tik pat daudz gaļas, kas satur piesātinātos taukus.
Tumšlapu dārzeņi - spināti, kāposti, lapu kāposti “kale” Šie “superēdieni” satur maz kaloriju un ogļhidrātu - būs grūti apēst par daudz!
Citrusaugļi - greipfrūti, apelsīni, citroni, laimiBagātīgi ar šķiedrvielām un C vitamīnu!
Saldie kartupeļiCieti saturoši dārzeņi, kas pārpilni ar A vitamīnu, šķiedrvielām un samazinātu glikēmisko indeksu! Izmēģini ierasto kartupeļu vietā!
OgasMellenes, zemenes, upenes vai jebkuras citas ogas - tās visas ir bagātīgas ar antioksidantiem, vitamīniem un šķiedrvielām.
TomātiNebēdā, ja tomāti nav tavu favorītu sarakstā, arī, patērējot tos svaigus biezenī, zupā vai mērcē, tie būs labs dzelzs, C un E vitamīnu avots.
Zivis - izcils omega-3 taukskābju avotsNe visas zivis ir vērtīgas un uzturvērtības ziņā veselīgas. Lasis būs labākā izvēle šajā kategorijā!
Pilngraudu produktiDīgsti un klijas būs īstie pilngraudu produkti, pēc kuriem tiekties! Tie satur visas nepieciešamākās uzturvielas, ko graudu produkti spēj piedāvāt - magniju, hromu, omega-3 taukskābes un folijskābi.
RiekstiAptuveni 30 g riekstu nodrošinās nepieciešamo daudzumu organismam draudzīgo - nepiesātināto taukskābju, papildus parūpējoties par izsalkuma mazināšanu. Magnijs, šķiedrvielas un dažos riekstos iegūstamās omega-3 taukskābes būs papildu ieguvums!
Piens un jogurts ar zemu tauku saturuPapildus kalcijam piena produkti ir arī labs D vitamīna avots. Starp citu, aizvien vairāk pētnieku velk paralēles starp D vitamīna daudzumu organismā un labu veselību.